KROKEK

Arkeologiska undersökningar i jakt på kloster

I Krokek utanför Kolmården pågår den här veckan arkeologiska undersökningar för att hitta resterna från det kloster som inte setts till på mer än 400 år.

Pär Karlsson på riksantikvarieämbetet är en av de som deltar i undersökningarna, och han har goda förhoppningar om ett bra resultat. Inte minst tack vare den toppmoderna utrustningen som de har tillgång till.

- Dels är den antennen vi använder förmodligen den vassaste antennen det går att få tag på i världen, så vi har satsat på att ha den bästa tekniken. Men den stora grejen är att vi har en tysk geofysiker som har doktorerat i Cambridge. Hans kompetens är vårat trumfkort kan man säga, säger Pär Karlsson

Projektet ”Krokeks kloster” inleddes redan för fyra år sen på initiativ från Krokeks hembygdsförening. Projektet går ut på att försöka hitta resterna från det kloster som tillhörde franciskanorden och som stängdes på 1540-talet.

Efter det har flera olika kyrkor byggts på samma plats men idag finns där bara en öde kyrkogård. Platsen är en minneslund och det är inte tillåtet att göra några utgrävningar där så får Pär och hans kollegor får förlita sig på radarutrustningen.

Undersökningen pågår under hela veckan och Pär Karlsson hoppas att den ska ge svar på var klostret egentligen låg och hur den var konstruerad.

Mikael Olofsson
mikael.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".