NORRKÖPING

Bokbussen i fokus

Idag firas den så kallade världsbokdagen jorden runt.

Bokbussen har på många orter en viktig uppgift, i Norrköping utnyttjas dock bokbussen just nu bara till 60%, resten av tiden står den stilla.

27 förskolor och 9 skolor i Norrköpings kommun får regelbundet besök av bokbussen där det finns omkring 3500 böcker att välja mellan. Några gånger i veckan kör man också ut till kommunens ytterområden och servar de invånare som inte har tillgång till något bibliotek i närheten av sitt hem. Omkring 45 000 böcker lånas ut på bokbussen varje år och antalet utlån har ökat den senaste tiden.

Men bokbussen skulle kunna köras mycket mer än vad den gör idag. Det utnyttjas just nu bara på 60%, resten av tiden står den stilla eftersom det inte finns pengar till mer berättar Tomas Almqvist, bibliotikarie på bokbussen.

- Vi skulle åtminstone behöva en buss som går 100%, sedan  är det hur man disponerar de tider som finns, men jag hoppas att vi kan komma dit, säger han.

Lisen Elowsson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista