LINKÖPING

Weinhandl till Dynamo Moskva

Nu är det klart att även Mattias Weinhandl lämnar LHC för Ryssland nästa säsong.

Weinhandl lånas ut till storlaget Dynamo Moskva nästa säsong, men har skrivit på ett kontrakt med LHC till 2012.

Mattias Weinhandl lämnar Linköping, åker österut och spelar för Dynamo Moskva. Men redan om ett år vänder han hem igen, betydligt rikare.

På onsdagen blev det klart att den 27-årige nyblivne SM-silvermedaljören Mattias Weinhandl följer kedjekompisen Tony Mårtensson till spel i den ryska hockeyligan. Men medan Mårtensson kommande säsong lånas ut till AK Bars Kazan flyttar Weinhandl till huvudstaden och spel i Dynamo Moskva. Och där väntar större pengasummor än i elitserien.

-Det är väldigt bra pengar, inget snack om det, säger landslagsforwarden till TT.

Tidigare har Weinhandl, med förflutet i Troja-Ljungby och Modo, spelat för New York Islanders och Minnesota i NHL, men utan att imponera. Efter att han i flera år till och från spelat i farmarligor återvände han till Sverige inför årets säsong.

Det hann bli ett år i Linköping och seger i skytteligan innan Weinhandl bestämde sig för en ny utlandssatsning.

-Det ska bli kul att testa rysk hockey. Ligan håller hög klass och det är defensivt men tekniskt spel, så jag kommer att utvecklas på alla plan och bli en bättre hockeyspelare.

De senaste åren har den ryska ligan i och med ekonomiskt starka klubbägare allt mer kommit att utmana NHL om de bästa spelarna, vilket får Mattias Weinhandl att hoppas på sällskap av fler svenskar i Dynamo Moskva.

-Det skulle vara skönt att ha någon svensk i laget, vi får se hur det blir med det. Men de satsar rejält och troligen blir det fler utländska värvningar inför hösten.

Weinhandl lånas ut säsongen 2008-2009 och har skrivit ett fyraårskontrakt med Linköping, vilket innebär att han återvänder efter ett år i Ryssland för spel i elitserien fram till 2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".