Affisch uppsatt på Ånestadskolan i Linköping
ÖSTERGÖTLAND

Nazister aktiva i Östergötland

Den nazistiska organisationen Nationalsocialistisk front, NSF, satsar hårt på att rekrytera skolungdomar i Östergötland, det visar en kartläggning som Sveriges Radio har gjort.

– Ungdomarna är väldigt mottagliga för vårt budskap så de är en prioriterad grupp, säger Rickard Ekman, talesman för NSF. 

Enligt en kartläggning som Sveriges Radio har gjort har många skolor under de senaste åren blivit utsatta för nazistisk och främlingsfientlig propaganda. Klistermärken, flygblad, affischer och klotter är bara några exempel.

Enligt undersökningen har grupperna, framförallt NSF, varit mycket mer aktiva i bland annat Östergötland, något Rickard Ekman också bekräftar:

– I Stockholm län, i Östergötland och i Trollhättan har vi de mest aktiva avdelningarna.

NSF är en nazistisk organisation som bland annat hävdar att förintelsen inte har ägt rum. Organisationen vill ha ett etniskt homogent samhälle och skattelättnader för barnrika och genetiskt friska familjer. Partiet målar gärna upp invandrare som kriminella, samtidigt som flera ledande partiföreträdare dömts för brott:

– En fjärdedel av den svenska befolkningen är dömda för något brott. De flesta brott som finns listade i de här undersökningarna rör sig om hets mot folkgrupp. Men det tycker jag överhuvudtaget inte är ett brott. Jag tycker inte att det ska vara brottsligt att framföra en åsikt, hävdar Rickard Ekman.

Tahir Yousef/Marie-Louise Kristensson
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".