Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson berättar om de giftiga kläder man funnit.

Stadium kritiserar leverantörer för de giftiga kläderna

Norrköpingsbaserade butikskedjan Stadium är ett av flera företag som idag anklagas av Naturskyddsföreningen för att ha giftiga ämnen i sina tröjor. Det giftiga ämnet nynolfenoletoxylat har hittats i plagg som Stadium importerar.

- Vi är lite sura på NIKE och ska naturligtvis gå till botten med varför deras tröjor innehöll det här ämnet, säger Göran Larsén till nyheterna.

Den undersökning som naturskyddsföreningen gjort tillsammans med organisationen Svensk vatten, visar att flera av Sveriges största klädkedjor importerar kläder som har höga halter av nonylfenoletoxylat. Ämnet är inte farligt för den som bär plagget, men när det tvättas bildas nonylfenol som släpps ut i svenska vatten och riskerar att ta död på levande organismer som fiskar och groddjur.

Enligt undersökningen handlar det om närmare nio ton av det giftiga ämnet nonylfenol som läcker ut i svenska vatten varje år och det kommer från kläder som säljs i Sveriges största klädbutiker. Dressman, MQ, Intersport och NK är företag som, utöver Stadium, pekas ut i rapporten.

Göran Larsén säger till nyheterna att Stadium inte kände till att det giftiga ämnet fanns i plagg som de importerar. Han har inga planer på att säga upp några samarbeten med deras leverantörer. Däremot efterlyser han större tydlighet från deras sida.

- Vi kommer att i text kräva annan typ av dokumentation från våra märkesleverantörer, säger Göran Larsén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".