1 av 2
2 av 2
LINKÖPING

Nytt flygplan visades upp

På onsdagen var det premiärvisning i Linköping av ett flygplan som ska användas för utveckling av nästa generation Gripenplan.

Militärer, ministrar och diplomater från länder i hela världen var på plats på Saab för att titta närmare på den nya modellen, Gripen Demo.

Gripen har vässat klorna - men ännu inte prövat sina vingar. Mellan deras spetsar finns bland annat ny motor, ny radar och större tank. Det ger högre prestanda. På onsdagen föll täckelsen i Saabs hangar i Linköping.

Gripen Demo kallas den variant som Saab tillsammans med en rad underleverantörer presenterade för 700 gäster från bland annat Thailand, Tjeckien, Sydafrika, Norge och Indien. De två senares regeringar får på måndag offerter på Gripen.

Planet blir en flygande utvecklingsplattform, där nya lösningar och metoder ska testas.

Den svenske försvarsministern Sven Tolgfors fanns också på plats i Linköping.

- Jag försökte lyfta fram i mitt tal idag att jag ser ett starkt internationellt intresse för Gripen just nu, den ligger helt rätt i tiden, konstaterade han. Det är bra för alla att familjen av Gripenanvändare växer.

Det här är Saabs framtid, säger Anders Håkansson som är chef för provflygarna som ska testa planet i luften för första gången senare i år.

- Det är precis i den här riktingen vi ska gå, säger Anders Håkansson.

Raina Medelius/Marie-Louise Kristensson
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".