Finspång

Landstinget tänker bryta mot lagen

uppdaterad 16:50

Landstinget kommer sannolikt att bryta mot lagen om offentlig upphandling och teckna ett avtal med personalen om att driva närsjukvården i Finspång.

Länsrätten beslutade för tre veckor sedan att landstinget var tvunget att göra en ny upphandling.

Tanken var att landstinget skulle teckna ett femårigt avtal med de personalägda bolaget men länsrätten ansåg att själva upphandlingen skulle göras om.

Riskfritt att bryta mot lagen
Lasse Pettersson som är ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden säger att eftersom det inte finns något straff för att bryta mot länsrättens beslut så tänker de skriva avtal med det personalägda bolaget.

-Jag tycker att det är en bra lösning och det är väl kanske så att lagen om offentlig upphandling inte riktigt passar in i tiden.

Oansvarigt tycker oppositionen
Det finns en blocköverskridande politisk majoritet för att låta personalen ta över vården i Finspång men socialdemokraternas ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden Anna-Lena Sörensson ser inte alls lika lätt på lagen i det här fallet.
Hon tror att landstinget kan drabbas av stora skadeståndskrav.

- Vi tycker det är oansvarigt. Vi är förtroendevalda och kan inte sätta sig oss över lagstiftningen säger Anna-Lena Sörensson. 

Saken kommer nu att avgöras på Hälso- och sjukvårdsnämndens möte den 21 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".