Kritik mot att flytta jägare till Kvarn

Försvarsmaktens förslag att flytta jägarbataljonen i Arvidsjaur till Kvarn i Östergötland är förvånande och ogenomtänkt. Det hävdar Jan Mörtberg, överste och chef på Norrbottens regemente i Boden, idag.

– Det är av nationellt intresse att Arvidsjaur med jägarbataljonen finns kvar med sin subarktiska förmåga finns kvar. I försvarets utvecklingsplan står det att det ska vara så och det här bryter mot den så jag är förvånad att det här förslaget kommer, säger Mörtberg.

160 anställda på jägarbataljonen i Arvidsjaur berörs om Försvarsmaktens förslag om att flytta bataljonen till Kvarn blir verklighet.

Jan Mörtberg ser, förutom flytten av Jägarbataljonen, tre stora svagheter med försvarets sparförslag. Dels nedläggningen av F21, dels avvecklingen av utbildningsgrupper inom hemvärnet som drabbar Norrland hårt. Dessutom ställer han sig frågande till förslaget att minska antalet orter för stridsvagnsutbildning från tre till en.

Som helhet tycker Mörtberg att sparförslaget är ogenomtänkt, men han tror att det fortfarande finns möjlighet att påverka besluten.

– Det är en uppförsbacke för oss att visa att jägarförbandet ska finnas kvar här uppe i norr. Vi kommer att lämna underlag så att det när det är dags för beslut har regeringen fått bästa möjliga underlag.

Petter Ahnoff/Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".