Metallstölder ligors nya inkomstkälla

Metall har blivit ett attraktivt byte för kriminella nätverk. Ligorna stjäl årligen koppar och andra metaller värda miljoner från företag och skrotfirmor i länet. Så sent som i veckan drabbades två företag i Åtvidaberg.

- Natten mellan tisdag och onsdag inträffade två metallstölder. I det ena fallet kom tjuvarna över 3 000 kilo koppar, i det andra fallet mellan 200-400 kilo, säger Lennart Lundberg, närpolischef i Åtvidaberg.

Enligt uppgifter till Sveriges Radio är det välorganiserade ligor som stjäl koppar och andra metaller värda miljontals kronor.

Tjuvarna spanar och gör ett noga förberedelsearbete innan de slår till. De åker oftast i flera bilar, bryter sig in, lastar in metallerna i lastbilar som är också stulna, och sedan försvinner de. Men enligt flera källor inom polisen så har många lastbilar som har använts vid dessa stölder påträffats övergivna i Göteborgstrakten.

I Östergötland har det under de senaste åren förekommit flera stora metallstölder. Bara i Åtvidaberg har drygt 10 000 kilo metall försvunnit från olika företag.

- Vi har en känsla av att det är beställningsarbete. Godset levereras omedelbart, det är svårt att identifiera dem. Vi måste antingen ta dem på bar gärning eller ha en teknisk bevisning, säger Lennart Lundberg på polisen.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Mer om metallstölderna i P1-programmet Kaliber klockan 13 under söndagen (repris: söndag 19.03, måndag 10.30 och natten mot tisdag 00.30.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".