Finspång

Stor metallstöld i Finspång

Än en gång har stora mängder metall stulits i länet. I går stals en hel långtradare lastad med över 30 ton koppar och andra metaller stals från lastbilscentralen i Finspång.

Vid niotiden igår upptäcktes att en lastbil var försvunnen från lastbilscentralen i Finspång. Fordonet var lastat med sex ton koppar, lika mycket aluminium och 21 ton järn. Eftersom ett stort antal långtradare fanns på lastbilscentralen vid stölden i Finspång, tror närpolisen att förövarna visste vilket fordon de skulle stjäla, men hur de hade fått den informationen är oklart.

Fler hundra miljoner
Polisen misstänker att tjuvarna kommer att lossa lasten och därefter överge lastbilen. Det stulna ekipaget är efterlyst av polisen. Varje år stjäls koppar och andra metaller till ett värde av flera hundra miljoner kronor i Sverige. I Östergötland handlar det om stölder för flera miljoner kronor per år. Bakom stölderna står organiserade ligor, men polisen har inte resurser att stoppa brottslingarna.

Välorganiserad stöld
Flera företag i länet har drabbats av metallstölder, senast i förra veckan då två företag i Åtvidaberg blev bestulna på metaller för flera hundra tusen kronor. Enligt Ronald Malmkvist på polisens underrättelseenhet är det för tidigt att säga om helgens stöld i Finspång var ett verk av en liga, och om det finns kopplingar till tidigare stölder. Vad som är klart är att tjuvarna verkar ha varit väl förberedda. Det fanns nämligen ett stort antal långtradare på lastbilscentralen vid stölden, och polisen tror därför att tjuvarna visste vilket fordon de skulle välja. Hur de fått tag i den informationen vet man inte.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Läs mer:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".