Ett av samtalsrummen
Norrköping

Stöd till utsatta barn samlat under ett tak

Barn som lever i missbruksfamiljer eller upplever våld och hot i sina familjer behöver stöd och hjälp. I Norrköping har nu den här typen av kommunal verksamhet samlats under ett och samma tak.

– Jag trodde att det bara var min familj som hade det här problemen. Men det är skönt att inse att det finns andra familjer som har samma, eller värre problem, säger Michell Johansson som är en av dem som fått hjälp.

Michelle tycker att hon fått väldigt mycket hjälp av att prata med andra ungdomar som haft liknande upplevelser. Samtalen gjorde  henne starkare och hon vågade säga ifrån, menar hon.

Kan ta emot fler barn
I de nya lokalerna på Styrmansgatan ryms nu Balder som riktar sig till barn som lever i missbruksmiljöer, Frideborg som hjälper barn som upplevt våld i hemmet eller som själva blivit hotade  eller slagna och Alma där barn till mammor på behandlingshemmet Ellen kan få stöd.

Lokalen på Styrmansgatan har blivit en träffpunkt där barn får möta andra barn i samma situation, där de olika inriktningarna kan ha ett bättre samarbete och framförallt att man kan ta emot fler barn.

– Det blir en träffpunkt och vi har större plats. Vi ser bara att det gynnar barnen. De får träffa andra barn, vi kan hjälpa varandra och vi tar emot ännu fler barn, säger Maria Bolin Carlsson.

Var tredje barn våldsutsatt
Till Styrmansgatan kommer barn som är från fyra år och uppåt och behovet är stort. Men personalen vet också att det finns fler som skulle behöva hjälp.

– Man säger att var tredje barn i en skolklass har våld i någon form i sin familj.

Michelle Johansson går nu sista året på gymnasiet och behöver inte samtalsgrupperna längre.

– Jag mår jättebra här i början av mitt liv. Jag har en ljus framtid framför mig och jag ser fram emot att få leva.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".