Lärlingar på gymnasiet i höst

Till hösten kan det vara en gymnasieelev som serverar din mat, reparerar din bil eller knyter din bukett. Då drar nämligen lärlingsubildningar igång på länets yrkesutbildningar på gymnasiet. Det blir mer praktik för gymnasisterna men på bekostnad av högskolekompetensen.

– En lärlingsplats betyder att man ute mycket mer på arbetsplatser under utbildning, säger Inger Palgård biträdande rektor på de Geergymnasiet som är en av skolorna som kommer att ha lärlingsutbildningar i höst.

Det finns ju praktik på utbildningarna redan idag, vad blir skillnaden?
–Mycket mer skulle man kunna säga, mycket praktik.

Lärlingsplatserna som nu skapas är ett försök över hela landet där sammanlagt 5000 elever på de praktiska programmen kan bli lärlingar. Skolorna har själva fått ansöka hos Skolverket och sedan valt inom vilka områden lärlingsplatserna ska finnas. Det handlar om vitt skilda branscher  från bilverkstäder till florister.

Systemet med lärlingsplatser har varit en vattendelare mellan de politiska blocken och en profilfråga för regeringen. Kritiken mot systemet har bland annat handlat om att de flesta eleverna inte kommer att få behörighet att söka till högskola och universitet.

– Jag tror att många elever välkomnar det här. Jag tror att många, inte alla, tycker att man valt det här programmet för att man är intresserad av yrket och då är det inte så intressant att gå vidare till högskolan, säger Ingrid Palgård.

Men Fredrika Hagel, som går andra året på hotell- och restaurangprogrammet, håller inte med sin rektor.

– Det är lite dåligt för alla ska ha chans till utbildning.

Vad tycker du om att ha praktik i skolan?
– Jag tycker att det är jätteroligt. Man lär sig nya saker hela tiden och får se hur olika restauranger fungerar.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".