Motala

Hoppfullt på Saab i Motala

Saab Underwater Systems i Motala kommer troligen att ha utrustning med på den nya generationens svenska u-båt som det planeras för.

Det är i så fall efterlängtat eftersom 170 jobb hotas i Motala sedan regeringen nobbat fortsatt utveckling av den militära undervattensfarkosten TMS som tagits fram i Motala.

– Jag tror att vi kommer att ha utrustning ombord på den nya ubåten men det är lite tidigt att säga än. Samtidigt är signalen väldigt positiv för det visar att Sverige tänker fortsätta med marina aktiviteter under vatten. Man har också sagt att ubåtsjaktförmågan ska fortsätta och där har vi ju många system att leverera, säger Lars Tossman vd på Saab Underwater Systems.

Det är fortfarande mycket som är osäkert om framtiden för Saab Underwater Systems. Läget är ekonomiskt ansträngt.

Optimistisk för framtiden
I Motala cirkulerar uppgifter om att företaget får så kallade överbryggningsorder och att de 170 jobb som hotas räddas kvar. Men det är en uppgift som Lars Tossman inte kan bekräfta.

Samtidigt är han optimistisk inför framtiden, med tanke på den kompetens som finns i företaget. Utländska myndigheter, till exempel den amerikanska kustbevaknngen, intresserar sig för företagets produkter.

– En svensk ubåt har varit uthyrd till USA i ett och ett halvt år för att de ska kunna träna med båten. Vi är duktiga på att gömma oss och hålla oss i grunda vatten så det finns ett internationellt intresse för vårt kunnande och våra produkter, säger Lars Tossman.

Vad tror du om framtiden?
– Det som är bekymmersamt är att få stabilitet i verksamheten i det korta perspektivet men får vi till det är jag väldig hoppfull om det långa perspektivet.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".