Östergötland

450 landstingstjänster ska bort - nytt sparförslag idag

Uppdaterad version 17:00

Idag presenterades det nya tuffa sparförslag som landstingsstyrelsen ska ta ställning till på ett extra möte om en vecka.
Bakgrunden är att man, trots de åtgärder som vidtagits, inte lyckats stoppa de skenande kostnaderna för vården och nu konstaterar landstingsledningen att 450 tjänster måste bort.

Efter drygt en månad med anställningsstopp anser nu landstingsledningen att det krävs personalminskningar för att komma till rätta med underskottet inom hälso- och sjukvården, som redan efter årets första tre månader var uppe i över 60 miljoner kronor.

Extrainsatt möte
Enligt det förslag som landsstingsstyrelsen ska ta ställning till på ett extrainsatt möte på måndag i nästa vecka behöver personalstyrkan bantas med 297 tjänster i år och ytterligare 148 nästa år om ekonomin ska gå ihop. Neddragningarna ska göras vid de centrum som inte förväntas nå ekonomisk balans eller ha en godkänd budget. 

Utesluter inte uppsägningar
Enligt landstinget räknar man med att kunna genomföra dem genom naturliga avgångar och en minskning av antalet vikarier. Landstingsstyrelsens ordförande moderaten Marie Morell utesluter dock inte att det på sikt kan bli tal om uppsägningar: 

– Det blir det ju det om man inte anser att man kan klara av att vare sig genomföra andra sparåtgärder eller minska ner  annan typ av personal än fast anställd. Men vi har valt att ta det här steget nu och vi hoppas att man kan komma i balans med de här åtgärderna, säger hon.

Läs mer: