Linköping

Olaglig fildelning gav villkorlig dom

Den 31-årige Linköpingsbo som stått åtalad i Sveriges hittills största rättegång om olaglig fildelning dömdes idag till villkorlig dom och 40 dagsböter för brott mot upphovsrättslagen.
31-åringen ska bland annat ha lagt ut närmare 5000 musikfiler för nedladdning på internet.

Lars Gustavsson som är vd på skivbolagens branschorganisation IFPI är nöjd med domen:

– Vi tycker att det är bra, det här målat har ju handlar väldigt mycket om teknisk bevisning och det har tidigare ifrågasatts, men nu har tingsrätten gjort bedömningen att den tekniska bevisningen är tillräcklig.

Genom att 31-åringen döms till villkorlig dom får polisen i fortsättning rätt att begära ut namn och adress på misstänkta fildelare från Internetleverantörerna och därefter göra husrannsakan för att få fram bevis.

– Påföljden är bra för den ger polis och åklagare bättre möjligheter att gå vidare i liknande ärenden, säger Lars Gustavsson.

Även åklagare Britt-Louise Viklund är nöjd med domen, även om hon inte tror att den innebär att lagen nu har kommit ikapp de illegala fildelarna. Utredningen är för stor och för dyr att genomföra i alla aktuella fall.

– Jag tror inte egentligen att den här vägen med polisanmälan och rättegång är realistisk för att komma åt alla, säger hon.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se