Födelsemärken i fokus på Melanomdagen

I dag är det internationella Melanomdagen, en dag då de flesta hudläkare i Östergötland har öppna mottagningar för att bedöma patienters födelsemärken. Syftet är att tidigt diagnostisera märken som kan utvecklas till cancer samt öka medvetenheten om solningens risker.

- Det kom så lägligt, det var ett märke jag ville undersöka och så såg jag annonsen i tidningen. Det är bra att dom har en sådan här dag, så folk får en spark i baken och tar sig hit, säger Åsa Dahl som i dag besökte Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Den härliga vårsolen har skämt bort oss den senaste tiden, men det finns även en baksida med det nyttiga solljuset. Nämligen de ultravioletta strålarna som är den vanligaste orsaken till hudcancer. Drygt 2000 personer drabbas varje år av malignt melanom, den mest elakartade formen av hudcancer.

Åsa Vinnerberg är överläkare på hudkliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping, och hon menar att Melanomdagen är viktig.

- Det kommer ju alltid nya generationer, det här är ett sätt att få hit många personer som annars kanske inte kommit sig för att söka. Dom tycker inte det är så viktigt.  Men vi upptäcker saker dom själva inte har upptäckt, säger Åsa Vinnerberg.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista