Villkorlig dom efter dödsolycka står fast

En 67-årig Vadstenabo, som i tingsrätten dömts till villkorlig dom och böter efter en trafikolycka på riksväg 50 utanför Motala förra året, fick idag sitt straff fastslaget av hovrätten. Vid olyckan omkom en motorcyklist.  

Olyckan inträffade när 67-åringen, som hade väjningsplikt, skulle svänga ut från en parkeringsficka vid det så kallade Jerusalemsbadet strax söder om Motala och en motorcyklist körde in i hans bil.

Handlade oaktsamt
I tingsrätten fälldes 67-åringen, mot sitt nekande, för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik. Domen överklagades till hovrätten som idag slår fast att mannen, genom att åsidosätta väjningsplikten, har handlat oaktsamt och därmed orsakat motorcyklistens död.

Däremot ogillas åtalet om vårdslöshet i trafik. För att fällas för det krävs det, enligt rätten, att den oaktsamhet man gjort sig skyldig till är allvarligare än för brottet vållande till annans död. 

Påverkar inte straffet 
Här nämner hovrätten bland annat att det exempelvis inte kan uteslutas att motorcyklisten körde väldigt snabbt och att 67-åringen uppgett att han både signalerat med körriktningsvisarna och tittat i backspegeln innan han körde ut.

Att åtalet om vårdslöshet ogillas påverkar dock varken straffet eller det skadestånd på sammanlagt 65 000 kronor som 67-åringen ska betala till den omkomne mannens anhöriga.


Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se