Linköping

IT-expert om fildelardomen: Oskyldiga riskerar att dömas

Oskyldiga människor riskerar att dömas för brott efter fildelningsdomen i Linköping. Det menar IT-säkerhetsexperten André Rickardsson, som är starkt kritisk till domen.

Igår dömdes en 31-årig man vid Linköpings tingsrätt till Linköpings tingsrätt villkorlig dom och 40 dagsböter för att ha gjort 4 500 musikfiler och fler än 30 filmer tillgängliga för nedladdning på nätet.

Låg beviströskel
Domen är principiellt viktig för att polisen i fortsättningen kan ta i hårdare mot fildelarna. IT-säkerhetsexperten André Rickardsson, som har varit försvarets expertvittne, är besviken.

- Det är risk att folk kommer bli dömda fast man är oskyldig eftersom man lagt beviströskeln så lågt, säger André Rickardsson.

Han menar att det inte går att bevisa att det är just 31-åringen som har gjort filerna tillgängliga.

- Domstolen skriver i sin dom att man inte tar hänsyn till att det är han som suttit vid tangentbordet och gjort den här fildelningen.

Felaktiga grunder
Enligt Rickardsson ökar riskerna för att oskyldiga människor som inte skyddat sitt nätverk hemma döms på felaktiga grunder.

- Jag har tonårsbarn som använder min IT-utrustning, fast jag sagt till dem att inte dela filer så gör de det ändå. Då blir jag skyldig för vad mina barn gör, säger Rickardsson.

Men lagmannen Urban Sandén säger att domen bara gäller den 31-årige Linköpingsbon.

- Vi tar bara ställning i det konkreta fallet.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se