Östergötland

Tusentals småföretag riskerar försvinna

Många enmansföretag riskerar att försvinna när ägarna går i pension. Inom en femårsperiod kan 6 000 enmansföretag i länet försvinna, enligt Nyföretagarcentrum i Linköping.

Men med hjälp av matchmaking hoppas man råda bot på problemet.

- Företaget har ju ett kundunderlag. Har man dessutom anställda som kanske inte vill överta företaget så riskerar de bli arbetslösa, säger Birgitta Carlsson på Nyföretagarcentrum i Linköping.

Hon uppskattar att 6 000 enmansföretag kan komma att läggas ner inom en femårsperiod. Men åtminstone en del skulle kunna räddas, för det finns många som vill start företag och därför kan ta över efter en nybliven pensionär.

En som på egen hand lyckats överbrygga generationsklyftan, är plåtslagaren Lars Johansson i Söderköping. Han tog över en verkstad med maskinpark när han skulle starta sitt plåtslageri.

- Inom vår bransch så hörde jag mig för om någon skulle trappa ned. Det här var ett bra alternativ.

Var det ett stort steg?
- Ja, det var det ju. Jag har ju varit anställd sedan 16-årsåldern, nu är jag 48. Det var klart att det var ett stort men spännande steg, säger Johansson.

Men det är inte alls alltid som nystartare och nypensionärer kan hitta och dra nytta av varandra på det här sättet. Därför har Nyföretagarcentrum, som har som affärsidé att hjälpa människor att starta företag, startat Överlåtelseakuten i Linköping. De ska föra samman avvecklande företagare och nystartare. Birgitta Carlsson leder projektet:

- Vi startade upp i höstas, hittills har 12 företag hört av sig och som vill sälja sina företag. Nu försöker vi matcha ihop dem med någon nyföretagare som kanske inte har etablerat sig på marknaden.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se