Norrköping

Byggstart för efterlängtad skola

Många är de barnkullar som hunnit börja och sluta på Lindöskolan i Norrköping medan det diskuterats om att bygga en ny skola i området.

Men efter 30 år av diskussioner tog idag elever och kommunalrådet Lars Stjernqvist (s) idag första spadtaget för den nya skolan.

Turerna har varit många. Å ena sidan har lärare och elever påpekat den dåliga miljön i den nuvarande skolan. Å andra sidan har boende i området protesterat mot byggplaner. Och under tiden har eleverna fått gå kvar i den gamla skolan.

– Det är äckliga toaletter och ganska stökigt i klassrumet, säger Amanda Järnvall.

– Det är äcklig mat och liten gympasal och jag hoppas att det blir bättre på nya skolan, säger Elvira Fridh.

Scen i matsalen
På den nya skolan som ska invigas hösten 2009 kommer maten att lagas i ett eget kök. Det ska bli plats för 400 elever och med arkitektur som passar modern pedagogik. Matsalen ska till exempel kunna fungera för grupparbeten och ha en scen för musik och teater. Det ska också gå att anpassa lokalerna efter skiftande storlekar på barnkullarna.

– Det känns jättespännande och lite overkligt att det äntligen blir en ny skola. Det har tagit väldigt lång tid och vi har levt med många baracker och det har varit trångt under lång tid, säger Lindöskolans rektor Anette Ulvestaf Nilsson.

115 miljoner kronor
Norrköpings kommun som tidigare diskuterat att lägga ner skolor har nu beslutat att både behålla de skolor som finns och satsa 115 miljoner på bygget av Lindöskolan. Sen tillkommer fyra miljoner kronor om året i hyra till Lindö FF som bygger en ny sporthall i anslutning till skolan.

– Det blir inte billigare för att vi samverkar med Lindö FF men det finurliga är att vi får väldigt mycket för våra fyra miljoner. Vi får en fritidsgård och en sporthall som även kommer att vara öppen för andra delar av staden, säger Lars Stjernqvist (s).

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se