Utredningar om miljöbrott ska skyndas på

Östgötapolisen ska göra en översyn av sina resurser för att kunna skynda på utredningarna om miljöbrott. Som vi tidigare idag berättade får polisen kritik för att inte prioritera bekämpning av miljöbrott. Nu ska de se över sin resurser.

Som vi tidigare idag berättade får polisen kritik för att inte prioritera bekämpning av miljöbrott. På grund av resursbrist leder väldigt få ärende till åtal och många misstänkta miljöbrott hinner preskriberas innan utredningen kommer i gång.

Nu säger Länspolismästare Mats Löving att de ska bli bättre på att utreda misstänkta miljöbrott.

- Det är ju några av våra miljöbrottsutredare som har gått vidare till andra sysslor, så det pågår en översyn just nu inom kriminalpolisen kring hur vi ska se till att vi har den kompetensen som behövs, säger Mats Löving.

Imorse kritiserade miljöåklagaren Klas Engdahl polisen i Östergötland för att inte prioritera bekämpning av miljöbrotten tillräckligt högt. Ärenden blir liggande hos polisen i väntan på utredning. Och i en del fall har ärendena hunnit bli preskriberade.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Det har gjort att mindre än 10 procent av alla misstänkta miljöbrott ledde till åtal sedan 2003.

Men trotts det säger Länspolismästaren att miljöbrotten är högt prioriterade och de just nu ser över resurserna på området för att korta ner utredningstiderna: