Östergötland

Kommuner dåliga på integration

De östgötska kommunerna är dåliga på att integrera invandrare och nyanlända flyktingar i samhället. Söderköping hamnar högst i länet på 71: a plats när tidningen Fokus listar alla svenska kommuner. Ödeshög har bara 17 kommuner bakom sig i integrationsarbetet.

Listan toppas av småländska Gnosjö följt av Botkyrka och Södertälje. Integrationsminister Nyamko Sabuni (fp) är imponerad av Gnosjös sätt att arbeta med nyanlända flyktingar och invandrare.

– De har en syn på människor som vi inte alltid har haft i vårt land. De ser människor som resurser och inte som klienter. Det första man säger är: ”Här har du möjligheterna till att försörja din familj”.

Åtta av de östgötska kommunerna hamnar bland de hundra sista på Fokus lista. Sämst i länet är Ödeshög som hamnar på 273 plats av 290 kommuner. Sabuni tror att det är svårt för alla kommuner att bli riktigt bra på integration. Det viktigaste enligt henne är att invandrare snabbt kommer ut på arbetsmarknaden.

Hur ska de kommuner som ligger i botten av listan bli bättre?
– Det är viktigt att se hur arbetsmarknadsläget är i landet. Jag vill att flyktingar ska bosätta sig där arbetsmarknaden är god. Det är svårt att säga hur varje kommun ska lyckas för det beror i vilken region kommunen ligger och vilka arbetstillfällen som finns. Men jag tror att alla kommuner kan bidra med någonting. Har man inte bostäder eller arbeten så kan man kanske bidra med språkundervisning.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se
Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se