Linköping

Idag går Vivecas mördare fri

Viveca Larsfjäll blev 16 år, hon ströps till döds bakom Pingstkyrkan i centrala Linköping 1983. Men vem mördade henne? I dag, 25 år senare, preskriberas brottet.
- Jag tänker på henne varje dag, säger Vivecas pappa, Roine.

Viveca Larsfjäll hade arbetat på en av Linköpings krogar under söndagskvällen den 8 maj 1983. På natten sågs hon lämna krogen tillsammans med en man hon kände sedan tidigare.

Morgonen därpå hittades hon död bakom Pingstkyrkan i centrala Linköping. I 25 år har polisen försökt hitta hennes mördare och få honom fälld. Idag går mördaren fri.

Inget svar
En man anhölls misstänkt för mordet men släpptes. I början av 1990-talet blev han återigen intressant men tingsrätten friade honom från mordanklagelsen.

I en intervju med SR Östergötlands Daniel Klaar berättar nu Vivecas pappa, Roine Larsfjell, om de 25 åren i ovisshet.
- Jag har frågat mig under alla åren vad det var som hände och vad det var som utlöste den här otrevliga händelsen. Men något svar har jag inte kunnat få eftersom man inte har någon gärningsman som man kan fälla i det här fallet.

- Även om det gått 25 år så kommer jag aldrig att glömma det här, jag kommer aldrig avstå från att tänka på Viveca.

Polisiärt uppklarat
Så sent som för några månader sedan försökte polisen i Linköping att hitta en ny ingång i mordutredningen för att få gärningsmannen fälld. Men det hela misslyckades.

- Ärendet är så att säga polisiärt uppklarat, vi tror oss veta vem mördaren är. Men det är långt ifrån en fällande dom. Det är domstolen som ska avgöra om någon är skyldig eller inte, säger Jan Staaf, kriminalkommissarie vid Linköpingspolisen.

Hur känns det då den här dagen då utredningen läggs ner?
- Det är alltid frustrerande och jobbigt när en sådan stor utredning som vi lagt ner mycket energi i inte når ända fram. Vi tror oss veta vem som gjort det men vi kan inte bevisa det, det känns naturligtvis frustrerande, säger Staaf. 

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Ett längre reportage i programmet Östergötland Idag klockan 12.10 eller på programmets hemsida.