Åtvidaberg

Djursläpp stoppar helikopterflyg

Det blir inga lågflygningar med helikopter i Åtvidaberg nu i maj för att leta efter metallhaltig malm, vilket ett gruvbolag fått tillstånd till.

Efter att ha hört om nyheten om flygningarna här i Sveriges Radio Östergötland i morse så har oroliga djurägare kontaktat gruvbolaget och fått företaget att flytta fram aktiviteten.

I morse berättade vi att ett gruvbolag i Australien ska kartlägga berggrunden mellan Åtvidaberg och Bankekind. Förhoppningen är att hitta metallhaltig malm i ett stråk från de gamla koppargruvorna och bort till Bankekind.

Flygningarna skulle starta nu i helgen och pågå i drygt en vecka. En helikopter skulle röra sig fram och åter med en mätutrustning på cirka 30 meters höjd över marken.

Men just de här dagarna släpps många djur ut i sommarhagarna i Östergötland och efter att lantbrukare kontaktat gruvbolaget så kommer man nu att flyga i juni istället.

- Djuren är känsliga för störningar när de kommer ut och man tror att helikopterflygningar skulle vara ett väldigt oroande moment för dem, säger Leif Löfberg som är gruvbolagets svenska kontaktperson.

- Vi har tagit till oss den informationen och beslutat flytta flygningarna till juni månad. Då har djuren vant sig vid sin gröna sköna miljö, fortsätter han.

Under maj kommer man att flyga i Falun istället, där det är mera skog och färre lantbruk med stora djurbesättningar.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se