Östergötland

Östgötateatern varslar - 25 kan få gå

Uppdaterad version 15:00
I slutet av nästa vecka kommer Östgötateatern att varsla mellan 15 och 25 anställda om uppsägning. Orsaken är teaterns dåliga ekonomi och enligt vd:n Lenny Karlsson kommer nedskärningarna att få stora konsekvenser för utbudet:

– Den musikal vi planerar i höst blir så vitt vi vet idag den sista musikalen som spelas på Östgötateatern. Soppteatern är en annan sak som vi kanske inte kommer att ha råd att fortsätta med.

Östgötateatern har under en längre tid brottats med ekonomiska problem och redan i slutet av förra året stod det klart att teatern stod inför ett underskott på 15 miljoner kronor på två år.

Ledningen begärde då ett extra anslag på nio miljoner kronor från huvudägarna Linköpings och Norrköpings kommuner samt Östsam. Men det blev bara 1,7 miljoner i extra anslag och nu kommer konsekvenserna. I nästa vecka läggs ett varsel som innebär att runt 20 procent av teaterns fast anställda medarbetare får gå:

– Det är så tråkigt för teatern är välfungerande och som gjord för den verksamhet vi bedriver idag, säger Lenny Karlsson.

Han får medhåll av Pär Krantz, vice ordförande i teaterförbundet på Östgötateatern, som beskriver stämningen bland de anställda som dyster: 

– Alla mår ju dåligt. Det är ju alltid så när man behöver göra nedskärningar i en organisation och i synnerhet som det ser ut nu. Det är ju inte lätt att få jobb någonstans överhuvudtaget. 

Pär Krantz är också mycket kritisk till politikerna och bristen på förståelse för att kultur måste få kosta:

– Ja, det är ju olyckligt när vi har huvudmän och en regering som anser att kulturen ska vara självbärande. Det har den aldrig varit och jag förstår inte hur den skulle kunna bli det nu, säger han.

Läs mer:


Tahir Yosef
tahir.yosef@sr.se
Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se