Norrköping

Luften utmed Kungsgatan hälsofarlig

Mycket höga luftföroreningshalter har uppmätts på Kungsgatan i Norrköping. Halterna av de hälsofarliga partiklarna överstiger EU:s normer för hälsofarlig luft och kommunen måste enligt lag göra något för att minska på luftföroreningarna.

Sedan mätningarna inleddes i januari har partikelhalterna i höjd med Kvarngatan på Kungsgatan överstigit normerna 54 gånger. Värst är situationen under mars-april då många fortfarande kör med dubbdäck.

Oroliga stadsbor
Gränsen för när kommunen enligt lag måste göra något för att minska på de hälsofarliga utsläppen har paserats med råge och halterna är nu samma som på Östra Promenaden för ett antal år sedan. Även om det inte bor någon vid den här sträckan av Kungsgatan så är det många som cyklar och går där. En av dem som dagligen passerar är Helene Abrahamsson.

- Jag blir orolig när jag hör det här, både för min egen och andras hälsa, säger hon.

Trafiken måste minska
Miljöskyddsinspektör Robert Sandsveden säger att ungefär samma åtgärder som vidtagits för att få ner partikelhalterna vid Östra Promenaden också borde genomföras på Kungsgatan.

- Som akut åtgärd borde man sprida dammbindningsmedlet CMA, men man måste också se över hur man skall minska på trafiken som ju är huvudorsaken till problemet, säger han.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista