Linköping

Preskriptionstiden för mord kan försvinna

Idag går Linköpingsflickan Viveca Larsfjälls mördare fri. Den 25 år gamla polisutredningen preskiberas nämligen just idag.

Men inom kort kan mordutredningar komma att pågå i oändlighet. Regeringen vill ta bort preskriptionstiden.

- Det är mycket tveksamt om det ska preskriberas, vi tittar nu på frågan. Med ny teknik så har vi ju möjlighet att klara upp sådant som vi inte klarade tidigare, säger justitieminister Beatrice Ask, som räknar med en proposition 2010.

I polishuset i Linköping läggs i dag den omfattande utredningen om mordet på Viveca Larsfjäll i arkivet. 25 år har gått sedan den 16-åriga flickan hittades mördad, idag preskriberas brottet - å mördaren går fri.

Polisen säger att brottet är polisiärt uppklarat, man tror sig veta vem som dödade flickan men saknar dom avgörande bevisen för att få gärningsmannen fälld. Att avskaffa den 25-åriga preskriptionstiden för mord välkomnas av Vivecas pappa, Roine Larsfjell.

- Man ska när som helst under ett sådant här fall kunna ta upp och fortsätta eller göra om utredningar. Speciellt idag när man har den nya tekniken med dna, och det har ju visat sig i vissa fall, så kan man i ett långt senare skede lösa de här brotten. Därför ska mord aldrig preskiberas, säger Larsfjell.

Frågan är om redan preskriberade mordutredningar ska kunna tas upp på nytt om lagen ändras.

- Min grundinställning är att lagar ska gälla från det då man fattat beslut om dem, människor ska veta vad som gäller. Det ska väldigt mycket till i argumentationen för att man ska ändra på det, säger Beatrice Ask.

Så vad säger du till pappan vars dotters mördare går fri idag?

- Det finns inget värre situation för någon människa, men vi har den lag vi har just nu och den måste vi följa, säger Beatrice Ask.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se