ÖSTERGÖTLAND

Sjuksköterskestudenter flyr länet

Idag beslutade landstingsstyrelsen i Östergötland att genomföra de personalnedskärningar som aviserades i förra veckan. Personalstyrkan ska minskas med 445 tjänster i år och nästa år.

Samtidigt är det knappt en månad kvar tills lite drygt 100 sjuksköterskestudenter tar examen här i länet. Enligt studenterna själva är det inte landstinget i Östergötland som är framtidens arbetsplats för de nyutbildade sjuksköterskorna.

- Jag ser ljust på framtiden men kanske inte här i Östergötland utan i något annat landsting, säger sjuksköterskestudenten Kristoffer Malmström.

Det landstinget här erbjuder är nämligen en sämre lön än på andra ställen men också korta vikariat utan löften om en fortsättning.

- Vi har inne för många i landstinget nu så vi måste få bort de som vikarierar i första hand för att kunna ha kvar de som har fasta tjänster, säger Agneta Westerdahl, personaldirektör för landstinget i Östergötland.

De nyutbildade tvingas söka andra arbetsgivare och landstinget i Östergötland går miste om ny kompetens vilket Agneta Westerdahl tycker är mycket olyckligt.

- Jag tycker inte att vi är tillräckligt långsiktiga inom landstinget. Det skulle vara det allra bästa om vi hade ett jämt inflöde. Vi vill helst ha alla ålderskategorier, säger Agneta Westerdahl.

- Ja, de kommer ju att förlora oss nya med den nyaste kompetensen, säger Frida Karlsson,  sjuksköterskestudent.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se