16 personer evakuerades efter branden

På söndagen beslutade räddningstjänsten och polisen att evakuera de personer som vistades på öarna i Bråviken eftersom kraftig rök från branden vid Bravikens pappersbruk strömmade ut över viken.

- Det rykte rätt ordentligt och så ganska giftigt ut. Vi visste ju inte vad det var, det såg ut som det kom från sidan av pappersbruket, säger Lena Sasson.

Hon har sommarstuga på Kvistholmen i Bråviken just utanför pappersbruket. Röken drog förbi en bit bort från ön och Lena Sasson lämnade Kvistholmen på eget initiativ vid fyratiden, innan evakueringen började. Men under eftermiddagen och kvällen evakuerades 16 personer från öarna i Bråviken med hjälp av polisen, Sjöräddningssällskapet och Kustbevakningen.

Det är mestadels sommarstugor som ligger på öarna men polisen har fått ta hand om en del permanentboende som hastigt och olustigt stod utan husrum för natten.

- De som inte haft någon ordinarie bostad att åka till har vi gett mat i magen och nu får vi se vad de behöver mer, säger Håkan Lilja polisens instatschef.

På söndageftermiddagen stoppades också all produktion på Bravikens pappersbruk. Något som kostar ägarna Holmen Paper ungefär en miljon kronor om dygnet och i nuläget vet man inte när fabriken produktionen kan komma igång igen.

- Det känns tungt att se fabriken skadas av en brand men det är ju ändå tursamt att ingen kommit till skada, säger Holmen Papers informationschef Anders Lyngenberg.

Läs mer:

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se