Norrköping

Oklart när Braviken kan öppna igen

Släckningsarbetet vid Bravikens pappersbruk i Norrköping pågår fortfarande och det kommer att dröja ytterligare ungefär ett dygn innan alla eldhärdar är släckta, bedömmer räddningstjänsten.

Under tiden står bruket helt stilla och ägarna Holmen Paper förlorar stora summor på driftstoppet.

– Det kostar oss miljonbelopp per dygn så vi gör allt vi kan för att få bruket på fötter igen så fort som möjligt, säger platschefen Rikard Wallin.

Än har inte Holmen kunnat kontrollera skadorna efter branden och i nuläget kan företaget inte uppskatta hur långt driftstoppet blir.

Innan bruket kan börja producera papper igen måste åtminstone vattenreningsverket som skadats i branden repareras och träråvaran som ska bli papper har ju till stora delar brunnit upp.

En vecka klarar braviken sig på lagrat papper sen får de problem att leverera till sina kunder. Tungt för Holmen Paper som i förra veckan redovisade en svag kvartalsrapport där vinsten halverades jämfört med förra året.

– Den halverade vinsten och branden har ju inget samband men det är klart att det blir lite lök på laxen, säger Rikard Wallin.

Räddningstjänsten har nu avvärjt hoten om att branden ska sprida sig till intilligande byggnader och till de lager med kemikalier som finns på området om som var hotade i början av branden.

Arbetet beräknas pågå en bit in på tisdagen, åtminstone, för det är svårt att komma åt eldhärdarna djupt inne i flishögarna.

– Branden är komplicerad eftersom det är stora högar som är hårt packade. Vattnet vi sprutar på dem forsar bara på ytan och inuti så kan det fortfarande glöda. Vi måste röra om i högarna och vattenbegjuta, säger räddningschefen Håkan Dahm.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Läs mer: