SÖDERKÖPING

Tidig hjälp till ungdomar lönar sig

Satsningar på ungdomar med problem lönar sig även ekonomiskt visar en ny rapport, och det även om bara några få av ungdomarna blir hjälpta.

I rapporten lyfts bland annat arbetet med ungdomar i Söderköping fram som en bra förebild.

Ja, det lönar sig att satsa pengar på ungdomar med problem. Och de satsade pengarna betalar sig, även om bara en liten del blir hjälpta, det visar en rapport som presenterades under måndagen.

Enligt rapportförfattarna, som fått uppdraget av stiftelsen Idéer för livet och företaget Skandia, sätter undersökningen tydliga siffror på en känsla som länge funnits i kommunernas verksamheter; att utanförskap är väldigt dyrt för samhället, och att det därför även är ekonomiskt lönsamt att satsa på tidiga insatser.

Göran Lundström jobbar med utvecklingsarbete runt barn och ungdomar i Söderköpings kommun. Han berättar om framgångsrika arrangemang för ungdomar runt lucia, och även om Valborgfirande där ungdomar får åka till Göteborg. Vid starten för 4 år sedan handlade det om tre bussar.

- I år var det tio bussar som körde 465 Söderköpingsungdomar till Göteborg.

Och det är bland annat den här typen av satsningar som nu får tummen upp i en rapporten. Nationalekonomen Ingvar Nilsson, som sammanställt rapporten, har undersökt vilken ekonomisk avkastning satsningar på ungdomar, framförallt på de som har problem, ger. Och enligt Ingvar Nilsson är resutatet tydligt.

- Utanförskapets kostnader är hisnande, medan förebyggande insatser är väldigt billiga. Vi har nu satt siffror på det här och kan berätta hur dyrt det är, berättar Ingvar Nilsson.

Och Ingvar Nilsson menar att eftersom insatserna är så väldigt billiga så behöver en kommun inte vara särskilt duktig för att det ska vara även ekonomiskt lönsamt med tidiga satsningar på ungdomar med problem. Han beskriver ett räkneexempel där en person som står utanför samhället kostar staten 15 miljoner kronor, medan en insats tidigt kostar en halv miljon. Varje lyckad rehabilitering skulle då ge 30 gånger pengarna.

- Om samhället bara lyckas med var 30:e fall så lönar det sig ändå, och så dåliga är vi inte, utan vi pratar om att var annan, var tredje får hjälp och då pratar vi om lönsamhetstal som är hisnande, säger Ingvar Nilsson avslutningsvis.

Viktor Levander/Marie-Louise Kristensson
viktor.levander@sr.se