Östgöte blir ny rikspolischef

Regeringen har idag utsett Bengt Svenson till ny rikspolischef. Svenson, som sedan årsskiftet fungerat som tillförordnad rikspolischef, är född och uppvuxen i Östergötland och har bland annat varit verksam som polismästare här.  

– Jag är oerhört stolt över det här uppdraget, säger Svenson.

Det var när Stefan Strömberg tvingades avgå i december förra året som Bengt Svenson utsågs till tillförordnad rikspolischef.

Stöd från justitieministern
I januari utlystes jobbet, men ingen av de sju personer som öppet sökte tjänsten var aktuell. Enligt justitieminister Beatrice Ask stod valet istället mellan länspolismästaren i Stockholms län Carin Götblad och Bengt Svenson. Varför det blev Svenson och inte förhandstippade Götblad vill justitieministern inte gå in på: 

– Bengt har de egenskaper som krävs för att leda svensk polis. Jag är glad över att han tackade ja, säger Ask.

Själv säger Bengt Svenson att svensk polis är bra, men att den kan bli ännu bättre:

– Vi har inte tagit vara på de oerhörda synergieffekter som länspolismästarna står för. Ledningen måste bli bättre. Jag kommer att lägga stor vikt vid att förankra arbetet lokalt, öka synligheten och samverkan med kommunerna. Vi måste också få ett bättre avrapporteringssystem. 

Engagemang och generationsväxling
På frågan om vad som idag är svensk polis största problem, tar Bengt Svenson upp engagemanget.

– Det största problemet är egentligen att få ett stort engagemang. Jag kräver mer engagemang av de enskilda polisanställda. Det kanske är fel att säga att det är ett stort problem, men vi måste ha ett engagemang för uppdraget. Varje polisanställd måste faktiskt fundera på vad hans eller hennes del är i att bidra till en bättre polisverksamhet.

Dessutom står polisen inför en generationsväxling. Många äldre poliser slutar och många nya kommer att börja. 2010 kommer 25% av poliserna har mindre än fem års erfarenhet i yrket.

– Jag menar att det tar minst fem år att bli en erfaren polis och det innebär att vi har en gigantisk utmaning att se till att de nya poliserna får de bästa förutsättningarna.

Har du själv begått något brott någon gång?
– Nej, jo mina föräldrar påstår att jag stulit tomglas från taxichaufförerna i Kisa 1956 men det tycker jag är preskriberat. Jag har kört för fort en gång på 1990-talet också.

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se
Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Läs mer: