Östergötland

Granbarkborrens naturliga fiender ökar

Granbarkborren har fått konkurrens i de östgötska skogarna, det visar Skogsstyrelsens inventering. Norr om Borensberg har myndighetens personal funnit att insektens naturliga fiender ökat.

- På ett av träden ser vi att andra insekter käkar upp de här barkborrarna, säger Olle Ljungdahl på Skogsstyrelsen.

Han visar runt i området utanför Borensberg, som drabbats hårt av de senaste årens stormar och granbarkborrens angrepp har varit omfattande.

Döda granar
Men med tanke på att det är ett biotopskyddat område så är marken helt orörd. Här ser man gamla döda granar men också nya granar som angripits av barkborren.

Från Skogsstyrelsen har man valt att intensivbevaka ett litet område för att se granbarkborrarnas utveckling och hur de angriper nya friska träd.

Barkbocken
Men samtidigt berättar Skogsstyrelsens personal att inom området har barkborrarna fått flera konkurrenter och fiender.

- Till exempel käkar den allmänna barkbocken upp barkborrens larver inne i gångsystemen, berättar Olle Ljungdahl.

Men ett vilkor för att barkborrarnas fiender ska kunna öka i samma takt är att det finns gamla döda granar kvar i skogen.

- De döda träden plockas bort av många, men där finns många fiendeinsekter som har möjlighet att äta upp granbarkborren, säger Ljungdahl.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista