Norrköping

Kungsgatan kan bli enkelriktad

De höga halterna av luftföroreningar på Kungsgatan i Norrköping oroar inte bara de boende i staden utan även politikerna. Nu måste kraftfulla åtgärder till för att minska åtgärderna, säger kommunalrådet Stefan Arrelid (mp)

– Det är mycket allvarligt. Det är hälsofarliga partiklar som vi måste få bukt med, säger Arrelid.

Norrköpings kommun har avsatt tio miljoner kronor för att minska partikelhalterna på Kungsgatan. Bland annat ska man vintertid, precis som man med framgång gjort på Östra promenaden, använda ett dammbindningsmedel som också motverkar halka.

Finns inga alternativ idag
Stefan Arrelid hoppas också att den nya Söderleden ska avlasta trafiken i innerstan när den öppnar.

– Som det är idag finns inte det inte alternativ eftersom Söderleden är avstängd.

Men det kan bli svårt att få folk att ändra resväg. Det visar erfrarenheter från tidigare trafikomläggningar. Det är inte alls säkert att bilisterna kommer att välja Söderleden när den är klar.

– Det tar emot för folk att köra en omväg som tar längre tid. Man står hellre i kör om man tjänar fem-tio minuter på det. Tyvärr är det så, säger Robert Sandsveden på miljökontoret i Norrköping.

Enkelrikta Kungsgatan
Skulle den intensiva trafiken på Kungsgatan inte minska så kan Stefan Arrelid tänka sig kraftfullare åtgärder.

– Det finns möjligheter att enkelrikta åt något håll. Frågan är om man behöver ha genomfartstrafik på Bergsbron. Det kanske räcker med att bara kollektivtrafiken som passerar där.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista