Östergötland

Nu varslar Östgötateatern - 16,5 tjänster ska bort

Idag har facket på Östgötateatern informerats om de personalnedskärningar som ledningen vill genomföra för att få bukt med teaterns dåliga ekonomi:

– Vi har lagt ett varsel på 16,5 tjänster, av dem kommer två att kunna lösas med hjälp av naturlig avgång, säger teaterns vd Lenny Carlsson.

Han säger också varslet kommer att påverka hela verksamheten och att så väl adminstrativ som konstnärlig och teknisk personal kommer att beröras. Hur många som kommer att få gå i respektive personalgrupp kan han däremot inte säga idag:

– Det vore att föregå diskussionerna med facket som ska fortsätta i nästa vecka.

Redan i slutet av förra veckan stod det klart att ledningen för Östgötateatern ansåg sig tvungen att varsla delar av personalstyrkan om uppsägning för att lösa teaterns ekonomiska problem. Då talades det om att så många som 25 personer skulle kunna få gå. Nu stannar det vid 16,5 tjänster: 

– Sedan i förra veckan har vi vänt på alla stenar och hittat en del andra lösningar för att spara pengar, säger Lenny Carlsson.

Från fackets sida ska man nu bland annat låta en löntagarkonsult titta på ledningens förslag och när personalen kan få besked om vilka som kommer att få gå är fortfarande oklart:

– Vi hade länge en förhoppning om att personerna ifråga skulle få veta före semestern, men nu är jag inte säker på att vi har hunnit så långt då, säger Pär Krantz.

För facket kom dagens besked inte som någon överraskning. Pär Krantz på teaterförbundet säger att man känt till varselplanerna i snart en månad men att man hela tiden hoppats att huvudmännen ska ändra sig och ge teatern mer pengar och den förhoppningen finns fortfarande någonstans, säger Lenny Carlsson.

– Nu har vi den verklighet vi har att förhålla sig och det är den vi arbetar med idag.
Sen slutar man väl aldrig att ha söta drömmar i livet. Men de besked vi fått följer vi.

– Men man hoppas ju att de ska förstå vilken stor skada det här gör. För det är verkligen en sorgens dag. Vi är en frisk, välskött, bra och kreativ teater som vi nu måste börja nedmontera för förhållandevis  lite pengar. Det känns väldig tråkigt.

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se