Östergötland

Personalbrist kan försena lantbruksstöd

Länets lantbrukare riskerar att få vänta på sina bidrag i år. Orsaken är att länsstyrelsen inte har tillräckligt med personal för att hinna kontrollera böndernas marker. Enligt länsstyrelsens kan det få stora konsekvenser.

- Utbetalningen kan försenas, det kan betyda likviditetsproblem för en del lantbrukare. För en del företag kommer det bli besvärligt, säger Torvald Staaf, lantbruksdirektör vid länsstyrelsen i Östergötland.

700 miljoner kronor betalas varje år ut i stöd till länets lantbrukare. Men nu riskerar bidragen att försenas.

Sju till behövs
EU kräver nämligen att länsstyrelserna kontrollerar minst fem procent av alla ansökningar från lantbrukarna. Men personalbrist på länsstyrelsen sätter stopp för att målet ska uppfyllas.

- Vi är runt 20 personer som periodvis går ut och kontrollerar. Vi skulle behöva 6-7 personer till för att uppfylla EU:s krav, säger Staaf.

Risk för sanktioner
Klarar inte länsstyrelsen kravet så riskerar inte bara utbetalningarna till länets lantbrukare att försenas, Sverige riskerar också att få betala böter till EU.

- Ytterst så ligger ansvaret på departementsnivå, för betalar man inte för arbetet så löper Sverige stor risk för sanktioner. De övergår vida de belopp som behövs för att klara hem kontrollverksamheten, säger Torvald Staaf.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista