Oviss framtid för försvarsanställda

Idag informerades de anställda inom försvaret om ÖB Håkan Syréns underlag till regeringen för kommande beslut om det framtida försvaret.

Ett förslag är att försvaret satsar på utökad verksamhet i Kvarn utanför Borensberg i Motala kommun. Men det finns också tankar om att lägga ner Kvarn.

Dagens information lugnade inte alla.

– Det är mycket som händer i försvarsmakten nu och många olika bud fram och tillbaka hela tiden. Det känns ganska osäkert, säger Erik Eneman som är kapten på grenadjärkompaniet P4 i Kvarn.

Men Liling Hermansson som är detachementschef på Kvarn var lugn efter dagens personalinformation.

– Jag vet vad Kvarn har för kvaliteter. Jag vet på vilket sätt markstridsskolan har bra förutsättningar här. Så tror att vi har bra förutsättningar för att ligga kvar här.

Ett av förslagen är att jägarbataljonen i Arvidsjaur flyttar till Kvarn, vad säger du om det?
– Jag har inga konstiga kommentarer om det utan det skulle vara jätteintressant men jag vet inte om det kommer att bli så.

Diskussionen om försvarets framtid har varit öppen utåt. Det medför också att många utredningsalternativ uppfattats som färdiga förslag och därför skapat oro. Definitivt förslag på vilka verksamheter som läggs ner och vilka som blir kvar kommer först i september. Riksdagen fattar beslut i december.

– Det är bättre tror jag att det är så öppet att man förstår att det inte finns några dolda agendor utan att man förstår att de prövar alla alternativ, säger officer Nils Wiesner.

På Kvarn finnstotalt 270 anställda. Christina Håvlund har hand om bokförrådet.

– Lite ljusare kanske det känns nu  men fortfarande känns det oroligt. Det är fortfarande 15 september som gäller.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se