Östergötland

Bloggar kan avslöja bidragsfusk

Försäkringskassan tar nu nya vägar för att hitta fuskare. Tips om bidragsfusk kan leda till att kassans handläggare läser den utpekades blogg för att få veta om det ligger någon trovärdighet i tipset.

- Får vi ett tips att det finns någonting på en blogg så skulle vi titta, men bloggen i sig är inte tillräcklig för att göra en indragning eller en polisanmälan. Mer att det här är något vi måste arbeta vidare med, säger Sara Axelsson, chef för Försäkringskassans enhet för misstänkta brott.

En nyligen publicerad rapport visade att fusket med olika bidragssystem uppgår till 20 miljarder kronor per år i Sverige.

Fler polisanmäls i maj
Här i länet finns en speciell enhet vid Försäkringskassan som jagar fuskarna. I april polisanmälde enheten tre misstänkta fuskare, i maj kommer antalet polisanmälningar bli fler, säger Sara Axelsson. Mest fuskas det med tillfällig föräldrapenning.

Förutom att söka i Försäkringskassans egna register så används internet i allt större utsträckning för att hitta fuskare.

Hembesök
Att läsa bloggar är ett sätt, även om det inte sker i någon större utsträckning.

- Står det till exempel att en person arbetar men vi ser att de utgår en ersättning från oss, så skulle det vara en impuls att träffa den här personen antingen på Försäkringskassan eller ett hembesök, säger Sara Axelsson.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se