Linköping

Nytt linjenät för bussarna i Linköping

Det ska bli smidigare att åka buss i Linköping. Det hoppas i alla fall kommunen och Östgötatrafiken när det införs ett nytt linjenät om en dryg månad. Syftet är att få fler att åka kollektivt.

– Vi behöver det för att rädda miljön och för att få en bättre stadsmiljö inne i stan, säger Sylvia Rydström, informationschef på Östgötatrafiken.

I juni träder det nya linjenätet i kraft. Det innebär en utökad turtäthet och bussar som ska komma fram snabbare genom att fler trafikljusreglerade korsningar kommer att ge bussen företräde gentemot biltrafiken.

Dessutom införs så kallade områdesbussar. Det är en form av beställningstrafik där man ringer och säger när man vill åka från en speciell hållplats. Då får man en tid uppgivet då bussen kan väntas komma.

Rolf Edelman (m) som är ordförande i kollektivtrafiknämnden i Linköpings kommun tror att framför allt att den ökade turtätheten kommer att underlätta resandet i Linköping:

– Om man måste ha en tidtabell och ser att man måste vänta, då väljer man kanske nåt annat, men om man går till en busshållplats och vet att bussen kommer inom bara några minuter, då väljer man nog bussen, säger Rolf Edelman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista