Finspång

Ingen personalägd sjukvård i Finspång

Landstinget i Östergötland backar nu när det gäller planerna på att driva igenom ett personalövertagande av närsjukvården i Finspång trots att länsrätten slagit fast att det bryter mot lagen om offentlig upphandling.

– Tyvärr kan vi bara konstatera att det inte längre är en framkomlig väg, säger moderaten Christian Gustavsson, förste vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnen.  

Landstingsledningen planerade att strunta i länsrättens dom och tanken var att beslutet om ett personalövertagande skulle ha fattats i hälso- och sjukvårdsnämnden nu på onsdag. Nu blir det inte så:

– Vi inser att följderna av att driva igenom avknoppningen skulle riskera att få motsatt effekt och skapa otrygghet, sårbarhet samt ovisshet för både patienter och personal, säger Christian Gustavsson. 

”Det är jättetråkigt”
Bland de anställda inom närsjukvården i Finspång var besvikelsen stor idag:

– På något sätt har vi hamnat vid vägs ände och det är jättetråkigt. Vi har lagt ner mycket energi och vi tror att vi hade fått en väldigt bra verksamhet här, men nu är det som det är, säger Magnus Oweling, verksamhetschef inom närsjukvården i Finspång och en av initiativtagarna till personalövertagandet.

Samtidigt säger han sig ha förståelse för landstingsledningens beslut:

– Jag känner att ju längre resan har gått och ju fler överklaganden som kommit in så har vi trott att bara vi kommer över den här kullen så är det klart. Men nu ser man att det här överklagandet skulle kunna fortsätta i oändlighet. Det skulle vare sig vara bra för finspångsborna eller för vår personal. För landstinget som organisation är det inte heller bra att ha juridiska överklagande över sig istället för att utveckla vården.

Ger inte upp
Landstingsledningen betonar också att det faktum att personalövertagandet nu avbryts inte betyder att majoriteten helt lägger ned tanken på framtida avknoppningar inom hälso- och sjukvården:  

– Vi gillar tanken på att använda personalövertaganden för att skapa en mångfald i vården. Och det är något som genomförts många gånger, både i Östergötland och i resten av landet. Regeringen har också satsat särskilda medel för att stötta arbetet med just avknoppningar. Samtidigt är det nu tydligt att de inte håller för juridisk prövning. Det väcker en del frågetecken och självklart kommer vi lyfta detta både inom våra partier och med regeringen, säger kristdemokraten Levi Eckeskog. 

Läs mer: