Norrköping

Axén frias från anklagelse om kvinnomisshandel

Den moderate riksdagsmannen Gunnar Axén kommer inte att åtalas för kvinnomisshandel. Idag beslutade överåklagare Björn Ericson att lägga ner förundersökningen:

– Jag har gjort bedömningen att med det material jag har så kan jag inte visa att något brott begåtts, säger han till Sveriges Radio Östergötland.

Det var efter uppgifter i media om att en högt uppsatt moderat politiker i länet gjort sig skyldig till kvinnomisshandel som åklagare i Norrköping, i mitten av april, på eget initiativ inledde en förundersökning.

Utredningen togs senare över av Riksenheten för polismål, vilket är praxis när riksdagsmän blir föremål för brottsutredningar. Under de veckor som gått sedan dess har åtskilliga förhör hållits, men nu läggs alltså utredningen ner eftersom åklagaren inte anser sig kunna bevisa att något brott har begåtts:

– Vi har hört ett tiotal personer och utifrån det materialet kan jag inte visa att ett brott har begåtts. Jag ser inte heller några ytterligare utredningsåtgärder som skulle kunna leda till en annan bedömning idag.  

Var det förhastat och dra i gång en förundersökning i det här fallet?

Nej, jag tycker att det är bra att myndigheter reagerar när det finns uppgifter om att brott har begåtts. Det är vår skyldighet, säger Björn Ericson.

Han tillägger att fallet nu är avslutat för hans del, men säger samtidigt att om det skulle framkomma något nytt material är åklagarmyndigheten skyldig att pröva det igen. Vad som skulle krävas för en ny prövning vill han dock inte gå in på:

– Sånt kan man inte kommentera utan att gå in på detaljer i ärendet och det vill jag inte göra.

Läs mer:

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se
Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista