Mjölby

Tre myndigheter samsas i Mjölby

Tre av Sveriges största myndigheter Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skatteverket, satsar nu på ett utökat samarbete i gemensamma lokaler. Sammanlagt ska ett 80-tal gemensamma servicekontor öppnas på olika platser i landet och i dag invigdes kontoret i Mjölby.

– Om de har lite koll på varandra och varandras system kanske det kan minska fuskandet, säger Mjölbyborna Eva Hansson och Therese Kungberg om det nya samarbetet.

Över 80 nya kontor
Kontoret i Mjölby är det tredje i sitt slag i landet. Gävle och Göteborg kom före och nu ska hela 79 andra orter följa efter.

I Mjölby finns två handläggare inhysta i lokalerna på Arbetsförmedlingen. Det är Karin Fredriksson och Lilian Cunningham som ska hjälpa till med både skatteärenden och frågor för Försäkringskassan. Sju veckors intensiv utbildning har de fått, men båda har stor erfarenhet av arbete på myndigheter:

– I morgon startar vi och det ska bli jätteroligt att sätta igång.  

Betonade fördelarna
På plats vid dagens invigning fanns också Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand, Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg och Arbetsförmedlingens tillförordnade generaldirektör Lena Liljebäck. Alla tre betonade de fördelarna med samarbetet:

– Det betyder bland annat att vi kan finnas på fler ställen än vad vi annars hade kunnat göra, säger Lena Liljebäck.

I grund och botten handlar det dock också om att spara pengar:

– Det är ju kravet vi har på oss och då är detta ett sätt att se till så att man var man än bor i landet kan få service, säger Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se
Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista