ÅTVIDABERG

Kommunen ska bekosta skolskjuts från dubbla adresser

Åtvidabergs kommun är skyldig att ordna skolskjuts för fyra barn som bor växelvis hos mamman och pappan, det har slagits fast sedan regeringsrätten valt att inte ompröva länsrättens beslut.

Det här kommer att kosta kommunen 200 000 kronor per år och organisationen Sveriges kommuner och landsting vill ha ett förtydligande i skollagen att det enbart ska vara adressen där barnet är folkbokfört som styr skolskjutsbeslut.

De senaste fem åren har det varit möjligt för elever som bor varannan vecka att få rätt till skolskjuts från bägge adresserna, något som kan bli ett ekonomiskt problem för de mindre kommunerna. Kristina Andersson som ansvarar för skolskjutsen i Åtvidaberg berättar att det kan handla om resor på fem mil.

- Väljer föräldrarna en landsbygdsskola så finns det inga skjutsystem som täcker upp, så skulle det behövas ett alldeles eget litet fordon för just det barnet, berättar hon.

Men skollagen är otydlig med vad som egentigen gäller och Eva Lena Arefäll som är utredare på SKL, Sveriges kommuner och landsting, hoppas på att få ett förtydligande i skollagen till kommunernas fördel. Hon menar att rätten till skolskjuts bara ska prövas från den adress där eleven är folkbokförd. Det är folkbokföringsadressen som styr kommunens ansvar och skyldigheter i övrigt.

- Det är enkel matematik i slutänden, ju mer pengar kommunen måste lägga på att få eleven till skolan, desto mindre riskerar det att bli kvar till själva undervisningen, säger Eva Lena Arefall.

Åtvidabergs kommun har stått för kostnaden av skolskjuts till de bägge adresserna i väntan på beslut från högre instans och på frågan om vem som är i fokus, barnen, föräldrarna eller ekonomin svarar Kristina Andersson från Åtvidabergs kommun att man naturligtvis i första hand ska tänka på att barnen ska ha en vardag som fungerar.

- Men sedan kan ju vi som samhälle kanske inte stå för alla kostnader som det innebär, utan föräldrarna också har ett ansvar att vara delaktig i skjutsarna, säger Kristna Andersson avslutningsvis.

Katarina Wahlström/Marie-Louise Kristensson
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista