Spårade samtal dyrt för polisen

Polisen tar allt oftare hjälp av telefonbolagen och deras samtalslistor vid utredningar av grova brott. I Östergötland har polismyndighetens kostnader för den här typen av telefonspårning ökat med nästan 60 procent mellan 2006 och 2007.

Sammanlagt kostade spårningarna Östgötapolisen över 830 000 kronor förra året. Det är en ökning med runt 300 000 jämfört med året innan och enligt en kartläggning som Sveriges Radio har gjort ser situationen likadan ut i åtskilliga av landets polisdistrikt. 

I landet som helhet betalade polismyndigheterna, inklusive Rikskriminalpolisen, över 14 miljoner kronor för telefonspårning under 2007.

Till skillnad från vid telefonavlyssning krävs det inget domstolsbeslut för att polisen ska få ta del av telefonbolagens uppgifter. Det enda som krävs är att brottet som utreds har ett minimistraff på två år fängelse och inom Advokatatsamfundet är man kritisk till metoden:

– Det här innebär ju att man kontrollerar vem som har kontakt med vem, så det är klart att man måste ha en reglering av det hela, säger Tomas Nilsson, ordförande i Adovatsamfundet till Ekot.

Läs mer:


Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista