Linköping

Melodifestivalen - en god affär för Linköping

I samband med melodifestivalens deltävling i Linköping i februari i år spenderade de ditresta besökarna sammanlagt fem miljoner kronor på restaurangbesök, boende och shopping. Det visar en undersökning som Turismens Utredningsinstitut gjort på uppdrag av Linköpings kommun.

– Syftet har varit att ta reda på vad den typ av verksamhet som vi sysslar med egentligen betyder för kommunen, säger Anna Runesson, marknadschef på kommunala Arenabolaget.

399 kronor per person och dygn
Undersökningen visar att runt 40 procent av de sammanlagt 14 200 personer som såg genrep och deltävling kom från andra kommuner än Linköping. Och att de utöver biljettavgiften i snitt spenderade 399 kronor per person och dygn under sitt besök i Linköping:

– Vi tycker att det är viktigt att både invånare och vår ägare förstår att den typ av verksamhet som evenemang utgör faktiskt genererar en hel del intäkter även till andra brancher än arrangören, säger Anna Runesson. 

Konsumtion för 7, 4 miljoner
Vid sidan av den uppmärksammade deltävlingen av melodifestivalen i Cloetta Center har Turismens Utredningsinstitut också undersökt hur mycket de som besökte Transportforum på Konsert och Kongress i januari i år spenderade under sitt besök i Linköping.

Det årligen återkommande evenemanget lockade sammanlagt 1500 besökare. Av dem kom runt 90 procent från andra kommuner än Linköping och, enligt undersökningen, ska deras gemensamma konsumtion under de två dagar evenemanget pågick ha genererat intäkter på 7, 4 miljoner kronor.

Arrangören inte alltid vinnaren
Utöver konferensavgiften spenderade besökarna i snitt 1137 kronor per person och dygn på logi och restaurangbesök bland annat.

– Vi skulle väl vilja säga så att i första hand är det inte alltid arrangören som gör en väldigt bra affär på de här evenemangen. Det är ju inte alltid som evenemangen bär sig även om det givetvis är önskvärt. Däremot kan man se att hotell- och restaurangbranchen och även handeln ofta är de stora vinnarna, säger Anna Runesson.

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista