Östergötland

Allt fler östgötar får ekonomiskt bistånd

Hårdare krav på sjuka och arbetslösa har lett till att allt fler behöver pengar från kommunen för att klara sig. Östgötakommunernas kostnader för ekonomiskt bistånd har ökat kraftigt sedan förra året.

- Bedömningen är att vi kommer öka kostnaderna med 13 miljoner kronor under 2008, säger Laila Hämäläinen, enhetschef på socialkontoret i Linköping.

I Norrköping har kostnaderna också ökat och pekar på 20 miljoner över budget, i Mjölby är siffran tre miljoner, i Söderköping närmare en miljon.

Neddragningar
Även i Finspång, Ydre, Valdemarsvik och Motala är kostnaderna för ekonomiskt bistånd högre i år än i fjol.

- Man behöver normuppfyllnad för att ersättningsnivåerna från Försäkringskassan och a-kassan ligger betydligt lägre, säger Pierre Lindvall, enhetschef på myndighetskontoret i Finspång.

I Mjölby och Linköping kommer socialkontoret kräva mer pengar för att klara utbetalningarna. I Norrköping arbetar arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden med att spara in de 20 miljonerna, bland annat genom att minska antalet utbildningsplatser.

Nya förändringar
Orsakerna till de ökade kostnaderna är flera, men en gemensam nämnare finns i form av försämringarna i sjuk- och och arbetslöshetsförsäkringen. Men nu väntar nya förändringar som får nya konsekvenser.

- Bland annat kommer den tillfälliga sjukersättningen försvinner. Här i Linköping så finns det 1 100 sådana beslut just nu. Förlorar de sjukersättningen helt så är det säkert så att många måste komma hit, säger Laila Hämäläinen, enhetschef på socialkontoret i Linköping.

Ekonomiskt bistånd står för 70 procent av socialnämndens budget i Linköping.

- Trenden måste vändas för kostnaderna får inte fortsätta öka.Vi måste hitta vägar ut för de här personerna, säger Hämäläinen.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista