FINSPÅNG

Kommunalt samarbete spricker

I Finspång spricker samarbetet mellan socialdemokraterna och vänsterpartiet. De båda partierna kan inte komma överens, nu blir vänsterpartiet vågmästare i Finspång.

- Det finns ett antal ganska grundläggande frågor där vi inte är överens. I vardagspolitiken blir det väldigt mycket konflikt, det säger Elisabeth Rehn, gruppledare för vänsterpartiet i Finspång.
- Ett exempel som är aktuellt just nu är den budgetprocess som varit. Vi vill att processen knyts till ett behov av en organiastionsförändring. Det här har vi diskuterat mellan partierna ganska länge, i måndags togs det upp i kommunstyrelsen men vi får ingen respons från socialdemokraterna, säger hon.

Vidare menar Elisabeth Rehn att socialdemokraterna inte i majoritet utan att man nu måste söka en samarbetspartner.

- Utifrån vårt perspektiv så måste man då förstå vad samarbete innebär, kommenterar hon.

Socialdemokraten Peter Fransson, som är arbetarekommunens ordförande i Finspång, menar å sin sida att vänsterpartiet hela tiden har velat ha en större frihet att samarbeta med andra partier, och han kallar det för att de vänsterprasslat.

- Vänsterpartiet har sagt till oss att man alltid vill göra upp i varje enskild fråga för sig, och kommer vi då inte överens om den enskilda frågan så har man gått till ett annat parti för att få majoritet för den frågan

Flera oppositionspolitiker som Sveriges Radio Östergötland har talat med säger att det finns en spricka inom socialdemokraterna, något som Peter Fransson delvis håller med om.

- Jag förnekar inte att vi har vissa problem inom socialdemokraterna, men det har inte med den här frågan att göra. Vi har även en borgerlig allians i kommunen som vill se att det här samarbetet spricker, så man ställer ju upp på vänsterpartiets förslag i i stort sätt att frågor, säger Peter Fransson.

nyheter.ostg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista