FINSPÅNG

Lyckad satsning ger kontroll på biståndet

Finspångs kommun har lyckats vända trenden med stigande kostnader för ekonomiskt bistånd, det som tidigare hette socialbidrag. Detta har skett genom en satning på unga bidragstagare under 25 år.

Bland annat är det tuffare krav från försäkringskassan som har gjort att allt fler behöver vända sig till kommunen för att få hjälp att klara sin försörjning. Många kommuners kostnader har därför ökat snabbt under årets första månader.

I februari betalade Finspångs kommun ut 1,4 miljoner i ekonomiskt bistånd och kurvan pekade på ökade kostnader i miljonklassen för året. Normalt ligger bidståndet på mindre än en miljon kronor i månaden.

Liknande kostnadsökningar har skett i de flesta kommuner i Östergötland sedan förra året. Men i Finspång med en hög ungdomsarbetslöshet bestämde man sig för att satsa på de unga bidragstagarna. De som gått länge på bidrag har aktiverats och kommunen har tagit fram praktikplatser, egna och på företag, och hjälper till att stärka ett kanske skamfilat rykte på arbetsmarknaden.

Och det har gett resultat direkt. I april hade utbetalningarna sjunkit med 400 000 jämfört med februari och är nu nere på normalnivåer igen, berättar Pierre Lindvall som är enhetschef på myndighetskontoret.

- Vi underviker ju allt vad passivt försörjningsstöd heter numera, och vi erbjuder kompetenshöjande åtgärder för de under 25 år i stället, berättar han.

Petter Ahnoff/Marie-Louise Kristensson
petter.ahnoff@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista