Paul Lindvall (m)
ÖSTERGÖTLAND

Regeringens jobblinje är värd sitt pris, menar Paul Lindvall

Det är regeringens förändringar i sjukförsäkringen och a-kassan som gjort att allt fler behöver pengar från kommunen för att klara sig.

Bara i Linköping räknar socialnämnden nu med att budgeten sprängs med 13 miljoner kronor på grund av ökade bidragsutbetalningar.  Men trots det anser Paul Lindvall, moderat kommunalråd i Linköping, att förändringarna är nödvändiga och värda sitt pris.

Paul Lindvall (m) menar att a-kassan alltid har varit tänkt att vara en omställning mellan ett jobb till ett annat.

- Men i verkligheten har ju många år av socialdemokratiskt styre gjort att a-kassan blivit ett dolt försörjningsstöd, och det kan inte vara rätt för vare sig enskilda individer eller samhället, säger han och menar att det är viktigt att den så kallade jobblinjen hålls.

Socialnämnden i Linköping kommer att be om mer pengar för att klara sin budget och Paul Lindvall svarar med att man nu ska förstärka flyktingintroduktionen och satsa på fler jobb och nya företag inom handel och service för att få ner antalet bidragstagare.

I Mjölby där socialnämnden just nu räknar med att dra över budgeten med 3 miljoner kronor tycker nämndens ordförande, kristdemokraten Irene Langvik, att förändringarna i a-kassan och sjukförsäkringen kanske gått lite väl snabbt.

- Jag håller ju med regeringen att vi ska gå på arbetslinjen, men jag kan samtidigt se att det finns personer som inte far så väl i den här förändringen. Man kanske borde ha tänkt ett steg till kan jag tycka, säger Irene Langvik till Sveriges Radio Östergötland.

nyheter.ostg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".