Östergötland

Långa väntetider för cancerbesked

Väntetiderna på provsvar om misstänkt underlivscancer är oacceptabelt långa i Östergötland, Kalmar och Jönköping. Det konstaterar kvinnoklinikerna i de tre landstingen. Nu kräver de att omedelbara åtgärder vidtas.

I nuläget kan svar som normalt sett inte ska ta mer än en vecka dröja i upp till sex veckor och det är alldeles för lång tid, menar Ann Josefsson, verksamhetschef på kvinnokliniken i Linköping:

– När det gäller cancer skapar det onödig fördröjning i behandlingen, det leder till en ineffektiv verksamhet och det leder framför allt till ökad oro och psykisk påfrestning på patienten som kanske får vänta i flera veckor innan man får gå vidare i nästa steg i behandlingen, säger hon.

Enligt Ann Josefsson har problemet funnits i flera år och trots upprepade klagomål har inget hänt. 

Nu kräver hon och hennes kollegor i Kalmar och Jönköping - en omedelbar förkortning av svarstiderna till en nivå på omkring fem arbetsdagar.

Agneta Seger-Mollén är chef för laboratoriemedicinskt centrum där proverna analyseras och hon berättar att prover som ska förberedas för analys har blivit liggande på grund av överbelastning. Hon säger sig ha förståelse för kritiken från kvinnokliniken:

– Vi kommer genast att bemanna upp på den positionen där vi känner att vi har en flaskhals idag

Men det största problemet är att det saknas patologer med rätt kompetens och det tar flera år att utbilda personal

– Vi försöker rekrytera, men det finns en brist i hela landet, så det är en fråga där vi inte kan göra så mycket akut, säger Agneta Seger-Mollén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista